Blog

Amit a meltdownról, dührohamról tudni érdemes

Gyakran szülőként a meltdown/dühroham tűnik  a legnagyobb kihívásnak. Nehéz megérteni, nehéz elhinni, hiszen a környezet, beleértve a szakembereket is hajlamos ezt hisztiként értékelni.

Pedig itt szó sincs hisztiről, a meltdown (összeomlás, dühroham) az ingerekre különösen érzékeny szenzoros gyerekek válasza a túl sok zajra, hangra, emberre, fényre stb. A túl sok inger hatására a gyermek lezár, elmenekül a szituációból  és bekapcsol az agya úgynevezett amigdala része, stressz választ ad (fight flight freez or fawn). Ahogy a neve is mutatja a gyerek valamilyen módon menekül a számára félelmetes/fájdalmas szituációból: sír, kiabál, megszökik, elbújik, lezár, esetleg verekszik, lökdösődik. Erről nem tehet, teljesen ösztönös a reakció. Mivel a meltdown (összeomlás) alatt nem tud logikusan gondolkodni. Felnőttként átélve meltdownt elmondhatom, hogy olyan érzés mint a pánikroham: szorongani kezdek, izzad a tenyerem, sápadok, elgyengül a kezem-lábam és egyszer csak érzem, hogy kész, nem bírom tovább, menekülnöm kell a szituációból, gyakorlatilag bármi áron. Én a hangokra vagyok érzékeny, és a multiplex mozik bevezetésével lett különösen fájdalmas a mozilátogatás: minden alkalommal ott kellett hagynom a filmet. Idővel persze megtanuljuk értelmezni a korai jeleket (szorongás, izzadás, gyorsuló pulzus) és főleg elkerülni a nehéz szituációkat: pl nem járunk moziba.

15 ingyenes szenzoros eszköz otthonra

Amikor már évek óta jársz Dszitre, Ayresre, TSMTre a gyerekkel – vagy már a másodikkal – valahogy elkezded más szemmel nézni a környezetedet. Felfedezed, hogy mi minden fejleszt és hát igen, több mindent is megengedsz. A kanapédat tudatosan olcsóbbra cseréled. Ami ronda is. De lehet rajta ugrálni.

Mivel két ingerkeresőm is van mi nem sok időt töltünk bent, de amit igen, azt sem ücsörgéssel. Ovi/iskola előtt és után pedig kiemelten figyelek, hogy legyen némi szenzoros móka, hogy tudjanak viselkedni, figyelni (szenzoros diéta).

 A 15 legjobb ingyenes otthoni eszköz, feladat:

Mi is a szenzoros integrációs zavar

A Szenzoros integrációs zavar (SPD) egy neurológia probléma mely a legújabb felmérések szerint a gyerekek (és felnőttek) 16%-át érinti.

A szenzorosság az ingerfelvevés zavaraként igencsak meg tudja nehezíteni a sokszor kiemelkedően intelligens gyerekek és családjuk életet.  Ezek a gyerekek minden külső ingert (nem csak a jól ismert ötöt, hanem egyes neurológusok szerint akár 21-et is) vagy túl erősen vagy éppen kevéssé érzékelnek. A legfontosabb érzékek: A legfontosabb érzékek: a látás, hallás, szaglás, ízlelés, érintés, egyensúly (vesztibuláris rendszer), testérzetek (éhség, hideg-meleg, pisilési inger stb) és a proprioceptív (különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése). Zavarják őket a hangok, az erős fény, az érintés, az egyensúlyából való kimozdítás, vagy éppen rossz evők, alvók, túlmozgásosak, gyakori a megkésett beszédfejlődés, "hisztisek", "neveletlenek". Ők azok, akiket zavar a zoknin a varrás, a cimke a ruhában, a nagy tömeg, a zajok, az erős napsütés, ha koszos lesz a kezük, utálják a hajmosást, a körömvágást, az öltözködést, nehezen fogadják el a télikabátot.

Súlyozott takaró vásárláshoz ellenőrző lista

Ma már több féle súlyozott takaróból, súlypaplanból válogathatunk. Nagyobb beruházás előtt, fúleg, ha az egészségünket érinti érdemes tájékozódni. De mire érdemes odafigyelni, mit vegyünk figyelembe a vásárlásnál? Mik azok a szempontok, amit végig kell gondolni? Ezen a listán menj végig vásárlás előtt:

Kérdezz-felelek - leggyakoribb kérdések a súlyozott takaróval kapcsolatosan

Hova terítsem, hogyan feküdjek? Rá lehet szokni? Egyáltalán mire jó a súlyozott takaró?

Tározó szindróma - a keveset mozgó babák

Mindenki hallott már a hason töltött idő fontosságáról, hogy mennyire fontos a babák fejlődése szempontjából. Sajnos a tározó (container) szindrómárol nem beszélünk annyit, sőt semennyit, pedig döntő jelentőségű a babák mozgásfejlődése és kognitív fejlődése szempontjából is.

Mire használjuk a súlyozott takarót - top 10 tippünk

A súlyozott takarót nem csak alvásra használhatjuk, bár kétség kívül abban verhetetlen. A több éves használat és kutatás megtette hatását, nekünk ez a 10 kedvenc tippünk. Hogyan is és mire használd a Móka és Zen súlyozott takarót:

Terhesség és a súlyozott takaró

A terhesség egyik leghíresebb nehézsége az alvás. Ahogy a baba nő, úgy lesz egyre kényelmetlenebb a fekvés és úgy nó a szorongás is: sokan izgulnak a szülés, az új szerep miatt. Mindez teljesen természetes. Nem csoda, ha 3-ból 2 várandós álmatlansággal küzd a terhessége 3. szakaszában.

Nem csoda, ha az utóbbi években egyre keresettebb megoldás a súlyozott takaró, amely teljesen természetes és gyógyszermentes megoldás. Mit kell tudni a súlyozott takaró használatáról a terhesség alatt?

14 egyszerű bolygó ideg gyakorlat a szorongás és stressz csökkentésére

A bolygóideg (vagus nerve, nervus vagus) aktivitása felel a nyugalomért, az ellazulásért. Először a Nemecheck protokoll részeként az idegrendszeri eltérések kapcsán bukkantam rá évekkel ezelőtt. Azóta megfigyeltem, hogy sok kiegyensúlyozási törekvésünk automatikusan és ösztönösen az itt felsorolt bolygóideg gyakorlatok részei. És hogy működik a krónikus stressz, a szorongás és a túl sok inger kiegyensúlyozására is. 14 egyszerű, bárhol elvégezhető, lekutatott gyakorlatot mutatunk be:

Life Hacks, tippek ADHD/depresszió/ASD/PTSD és bármilyen nehéz élethelyzet esetére

Bár a társadalom a jól funkcionáló többségre van kihegyezve, a szétszórt, stresszes emberek is jól tudnak működni, ha elfogadjuk, hogy az eredmény a fontos, nem pedig a módszer. Vagyis megengedjük magunknak, hogy kicsit máshogy, esetenként kevesebbet teljesítsünk. Pl nem kell ragyogó otthon, elég a kb rendes is és nem kell nagy vacsorákat adni, lehet a szabadban is találkozni. Ez a józan paraszti ésszel könnyen felfogható dolog mostanában tör utat magának és konkrét terápiás módszerek (OT és DBT) alapulnak rajta. Összegyűjtöttünk 28 kipróbált, ADHD-sok által alkalmazott tippet.

Miért nem alszik a baba? Nem a fogzás miatt!

Óránként kel a babád és mindenki a szoptatást okolja? Vagy a fogzással jön? De te már 8 hónapja nem alszol? Ez a cikk neked szól: a rossz alvás tényleges okai és megoldásaik gyakorisági sorrendben.

Súlyozott takaró - mely betegségeken segít és melyek esetén ne használjuk?

A súlyozott takaró legnagyobb előnye, hogy semmilyen mellékhatása nincs és még a rászokás veszélye sem áll fenn. Teljesen természetes megoldást kínál.

Sok betegségben kimondottan ajánlott (ezeket a cikk aljában részletezem), de bizonyos betegségek/állapotok esetén óvatosan használandó, vagyis a megfelelő takaró kiválasztásához érdemes velünk és kezelőorvosával is egyeztetni.

Szenzoros diéta – avagy tudatos ingerkielégítés

Mi is az szenzoros diéta?

Nem valami amit megeszünk. Minden gyermeknek vannak szenzoros inger igényei, van akinek az átlagostól több (ingerkereső), vagy kevesebb (kerülő). A túl sok inger meltdownhoz, a túl kevés, pedig kontrollálatlan ingerkereséséhez. Ahhoz, hogy ezeket az inger-igényeket és így a gyermeket egyensúlyban tartsuk folyamatosan fel kell ismerni és kielégíteni a felmerülő igényeket. Nem kell itt semmi bonyolultra gondolni, csak indulj ki saját magadból: te is beülsz egy kád forró vízbe egy nehéz nap utan. Egy igen aktív, szociális nap után esetleg igényled az elvonulást? Ha fáradt vagy, jól esik egy kis torna reggel, hogy magadhoz térj? Ugyan így van ezzel a gyermeked is.

Mire jó és hogyan használd a szenzoros alagutat?

A szenzoros alagút kiváló taktilis, vesztibuláris és proprioceptív input, amely nem csak fejleszt, hanem jó játék is. Arról nem is beszélve, hogy még erősít is. Elsősorban 3 éves kor fölött ajánlott, bár két éves is át tud menni rajta némi segítséggel.

A játék lényege, hogy a gyereknek át kell küzdenie magát egy nyúlós alagúton, ahol nincs merevítés, amely könnyebbé tenné a haladást.

Szenzoros túlélő készlet, avagy a szenzoros táska (sensory bag)

Babakorban természetes, hogy ha elindulunk a babával viszünk pelenkázókészletet és játékokat, könyvet, ha tudjuk, hogy pl a gyerekorvosnál várni kell majd. Így könnyebb mindenkinek. Ahogy mi is felkészülünk egy hosszabb vonatútra, vagy kirándulásra. Nem csak az innivalóról és szórakozásról lehet így gondoskodni, hanem a szenzoros igényekről is. Tapasztalt szenozros, autista, vagy ADHDs gyermeket nevelő szülők az évek során maguktól is kilakítottak egy hasonló túlélőkészletet, amelyet magukkal visznek, ha elmennek otthonról. Az ilyen készleteket egyben meg is lehet venni, de valójában a gyermek egyedi igényeihez kell ezt kialakítani. Bemutatjuk, hogy általában miket lehet belerakni és hogyan alakítsd ki saját magatoknak.

Működésünk a karantén alatt
2020.03.30 09:31

Cégünk mindig is távmunkában működött. Ez a karantén alatt még szigorúbbá vált, az Önök és a mi biztonságunk érdekében:

 

- a raktár nálam van, a varrónőkhöz heti egyszer megyünk, akik szintén karanténban vannak (már kéthete).

- a termékeket én csomagolom kesztyűben

- anyagbeszerzést már nem folytatunk, nagy készletünk van, amelynek beérkezése óta minimum egy hét eltelt.

- csepphinta és sztreccs termékek korlátozottan vásárolhatóak, mivel a varroda most nem működik és így máshogy kell megoldanunk.

- heti kétszer van csak futárfeladás

- a vírus a dobozon 24 órát marad életben, ezért kérjük Önöket, hogy átvétel után fertőtlenítsék a dobozt, vagy várjanak egy napot

Hogyan készítsünk saját csillámos nyugtató üveget.

Régóta felfedeztük a lávalámpa rejtett nzóyugtató hatását. Jó néyni, ahpgy a buborékok lebegnek a folyadékban. Ugyan ezen az elven működik a csillámos üveg is, csak itt nekünk kell felrázni. De a rázás maga is egyfajta fizikai stim, míg az örvénylő csillámok vizuális stimként nyugtatnak. Ráadásúl kevés hozzávalóból 5 perc alatt otthon is elkészíthetjük. Ami külön móka a gyereknek is. Kisebb méretben az iskolatáskába is befér.

 

Képzeld el, hogy egy kellemesen megvilágított, szobában, finoman hintázol és az egész napos rohanás, iskola után végre lecsendesedhetsz. Vagy tele vagy energiával és legszívesebben felszaladnál egy hegyre? Ez nem mindig megoldható, de ugrálhatsz, pöröghetsz, kilenghetsz kedved szerint és kiengedheted a gőzt! Olyan jó lenne, ha ezt otthon is megtehetnéd nem igaz? A gyerekszobát pár kiegészítővel és némi fantáziával könnyű szenzoros szobává, multi-szenzoros szobává alakítani. A szenzoros szobákat arra találták ki (már a 70-es években egy holland terapeuta), hogy segítse a szenzoros integrációt, az elcsendesedést és a stimet. 

 

 

 

Évek óta hallgatjuk, hogy a stressz, a szorongás és mindenféle problémánk kezelésére milyen áldásos hatással van a meditáció. Arról nem is beszélve, hogy egyszerű, ingyenes és csak pár perc. Istenien hangzik. A gond az, hogy mivel a gondolataim frusztrálóan önállóak és elkalandoznak a meditáció inkább idegesít, mint lenyugtat.

 

 

Amikor behoztuk az országba és a köztudatba a súlyozott takarót még nem volt kérdés, hogy mindenki aki vesz felhív minket és velünk egyeztetve választja meg a takaró súlyát és méretét. Ahogy az idő haladt ez változott és különböző ajánlások is terjedni kezdtek a neten.

 

Nyílt nap a Móka és Zennél november 16-án
2019.11.04 11:06
Nyílt nap a Móka és Zennél november 16-án
Nézd meg és próbáld ki a súlyozott takarót, a testzoknit, a streccs hintát.
 
Hallgasd meg tippjeinket.
 
10-kor és 11-kor bemutatót tartunk a Wilbarger protokoll használatáról, megtanítjuk a kefehasználatot, melyet a helyszínen meg is vásárolhatsz.
 
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Kérjük írd meg a mokaeszen@gmail.com címre, hogy 10-re, vagy 11-re várjunk. Köszönjük!
Mire jó és hogyan használd a testzoknit

Mire jó a testzokni?

Magyarországon még kevésbé ismert az angolszász országok occupational terapeutáinak (munka vagy foglalkozás terápia magyarul, amely a gyerekek boldogulását segíti elő, alkalmazkodást, trükköket és némi mozgásterápiát biztosít) egyik kedvence. Nézd meg a videót is! A testzokni

 

Hogyan tartsuk tisztán a súlyozott takarónkat?

Amikor valami napi használatban van, az alvásminőségünk múlik rajta, akkor arra érdemes vigyázni is. Sokan kérdezitek, hogy hogyan tudjátok tisztítani, mosni a súlyozott takarót. 

 

10 kevésbé ismert jele az apnoenak

Kevesen tudják, hogy az alvási apnoe a gyerekeket is érintheti és állhat ez is az alvási problémák hátterében. Az alvási apnoe a leggyakoribb alvással összefüggő légzészavar, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása következtében alakul ki. A betegség hátterében lévő garatelzáródás kizárólag alvás, illetve szendergés közben alakul ki. A betegséget gyanú esetén alvásdiagnosztikiai központokban diagnosztizálják. Egy tünet, nem tünet, de ha több is fennáll, akkor érdemes kivizsgáltatni!

Mire jó és hogy használd a sztreccshintát?

A sztreccs csepphinta* régóta használt terápiás eszköz.  Saját fejlesztésű különleges hintánk átmenetileg nem kapható, de reméljük újra tudjuk kínálni Önöknek. De mit tud és hogyan használjuk?

Milyen szenzoros eszközt válasszak?

Gyakran találkozom a kérdéssel, hogy milyen eszközt vegyenek otthonra a szülők. Melyiket válasszák? Van ilyen-olyan eszköz, fények, de mégis mivel lehetne teljes a tornaszoba? Szerintem nem érdemes egyből a Pinteresten látott tökéletes sensory roomot megcélozni. Érdemes 1-2 dolgot beszerezni, amikről látom, hogy az igényei alapján jó lehet, vagy megfigyelni, hogy fejlesztésen miket szeret használni. És onnan haladni apránként. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezek az eszközök sokszor pár év után cserélődnek. Mi 3 év kemény hintázás után már leszereltük a hintát.. De mégis, melyik eszköz kinek lehet jó?

Mese a kisfiúnak, aki nem tud aludni és nem szeret takarózni

Hol, volt, hol nem volt, volt egyszer egy fantasztikus kisfiú, akinek nehezen jött álom a szemére: sokat forgolódott, nézelődött. Valahogy elkerülte az álomba segítő, szép álmokat hozó Álommanó. Biztos messze lakott.

Hogyan segíthetünk az iskolában, óvodában "jól" viselkedni a gyereknek?

A szorongó, vagy Spds/ASDs/ADHDs gyerekek egyik legnagyobb kihívása a zsúfolt, mozgalmas óvodában, iskolában kitartani, végig ülni a 45 percet és még figyelni is. Nem a környezetre a tananyagra. Sok módszer, táplálékkiegészítő létezik, de most mi 5 mindenmentes megoldást mutatunk be. A tippekről videó is készült, azt lent tekinthetitek meg:

8 kevésbé ismert jel, hogy nem jutsz megfelelő alváshoz

A fáradtságon, ingerültségen kívül még rengeteg kevésbé ismert jele is lehet annak, hogy a szervezeted nem jut elég minőségi alváshoz. Mert hiába alszol 8 órát, ha az nem mély, tele van forgolódással, felébredéssel. Rád ezek közül hány igaz?

Hogyan válasszak súlyozott takarót

Az alvásproblémákon, szorongásos, depressziós gondokon természetesen, gyógyszermentesen segítő súlyozott, vagy nehezített takaró vásárlásakor más szabályok vonatkoznak a gyermekekre és más a felnőttekre. A lenti tippjeink megkönnyítik a választást:

10 természetes tipp a jó alvásért

Nehéz úgy jól és összeszedetten működni nappal, ha éjszaka nem pihentük ki magunkat. Ráadásul a kialvatlanság a szorongást is növeli. Felmérések szerint az alvási problémák Magyarországon minden második embert érintenek. Rossz alvás esetén először tanácsos kizárni a fizikai okokat (gyermek és felnőtt esetén is): hasfájás, tejérzékenység (átmegy az anyatejjel), reflux, esetleg vas, vagy B12 hiány, pajzsmirigy túlműködés, vércukor ingadozás (IR) vagy akár ritkábban apnoé. Ezeken szerencsére lehet segíteni, de mindenképpen érdemes egyeztetni az orvossal.

Mi mindenre jó a csepphinta?

Nem véletlen, hogy angolul terápiás hintának, vagy szenzoros hintának hívják ezt a sokoldalú, fejlesztő és nyugtató hatású hintát. Nekünk a legjobb vásárlás volt anno: a fiamat bántották az óvodában, így minden nap egy fél órát bekuckózott a hintába és szépen megnyugodott, feloldódott, meg lehetett beszélni a problémákat, megoldást találni. Arról nem is beszélve, hogy mennyi fejlesztést csináltunk ebben a hintában végig.

2019.09.04 13:26

Az enyémek nem aludtak. Évekig. Az ember ilyenkor válaszokat keres és szinte mindig az alvástréninget kapja válasznak, amely így vagy úgy, de a leszokásról szól: a ciciről, vagy anyáról. Mi nem éreztük úgy, hogy a sírni hagyás, vagy a Ferber módszer a szívünkből jönne, így próbálkoztunk dr Searsel és Elisabeth Pantly módszerével mérsékelt sikerrel. Elkezdtem a babának segítséget keresni, hátha ha megkapja azt a támogatást/eszközt amire szüksége van, akkor jobban tud aludni.

Mi is az a súlyozott takaró?

A súlyozott takaró vagy antistressz súlyozott paplan régóta használt terápiás eszköz. A folyamatos enyhe nyomás következtében, melyet a használó testsúlyához egyedileg kimért súly biztosít, nyugtató, szorongásoldó hatású. Relaxáló, az alvást segítő hatását kutatások (1, 2, 3) bizonyítják. A súlyozott takaró használatához nem lehet hozzászokni, nem kívülről hoz be hormonokat, hatóanyagokat a szervezetbe, hanem magát a szervezetet készteti alváshormon termelésére. Kinek ajánlott, mennyire hatékony, biztonságos-e, milyet érdemes vásárolni? Válaszok a cikkben! 

simplepay_hu_v2 paypal stripe_com