Blog

15 ingyenes szenzoros eszköz otthonra

2024.01.24 15:18
15 ingyenes szenzoros eszköz otthonra

Amikor már évek óta jársz Dszitre, Ayresre, TSMTre a gyerekkel – vagy már a másodikkal – valahogy elkezded más szemmel nézni a környezetedet. Felfedezed, hogy mi minden fejleszt és hát igen, több mindent is megengedsz. A kanapédat tudatosan olcsóbbra cseréled. Ami ronda is. De lehet rajta ugrálni.

Mivel két ingerkeresőm is van mi nem sok időt töltünk bent, de amit igen, azt sem ücsörgéssel. Ovi/iskola előtt és után pedig kiemelten figyelek, hogy legyen némi szenzoros móka, hogy tudjanak viselkedni, figyelni (szenzoros diéta).

 A 15 legjobb ingyenes otthoni eszköz, feladat:

 1. A legjobb amit tehetsz,  hogy a szabadban vagy, amennyit csak lehet. Mi reggel 8-tól 7-ig kint vagyunk, csak aludni jövünk be. A szabadban (lehetőleg erdő, vízpart, kert vagy hétközben nyilván nem túl zsúfolt játszótér) alig vannak szenzoros problémáink, a szabadban az evés is jobban megy (igen, gyümölcsöt, zöldséget is a fáról, bokorról) – piknik – és hát semmi sem jobb, mint az ugrálás, fáramászás, billenő köveken egyensúlyozás, hintázás, mászókázás, futás, botok, kövek cipelése, dobálása.
 2. Az otthoni leghasználtabb eszközünk a kanapé. Igen, el sem tudom mondani milyen sokoldalú: lehet rajta ugrálni (van trambulin, de ez vonzóbb), lehet róla fejet lelógatni (segít „újraindítani a rendszert”, nyugtat, összerendez), leugrálni róla (crash mat) és pályákat is szoktam köré építeni: mellé teszem a fotelt, kicsit előrébb a fellépőt és a kanapé másik végébe az asztallapot (csúszda), vagy egy szivacsot. A fellépőről át kell mászni a fotelre, a fotelről átmászni a kanapéra és le lehet ugrani, vagy csúszni.
 3. Crash mat/ütköző matrac – ez nálunk nagy kedvenc. Már az elkészítése is kész szenzoros mennyország: egy erős ágyneműhuzatba belepakol a gyerek (belülről) párnákat, takarókat, plüssöket jó sokat, lezárom és a kanapéról, ágyról ráveti magát20180112_093240.jpg
 4. Mütyürkézés: 2 kb babot/rízst/kukoricát rakosgatni, válogatni, öntögetni
 5. Habozás: segíti az evést is! Borotvahabot fújok egy tálkába és belerakom a játékokat, amiket egy vízes edényben aztán megmosok. Mivel nehezen tűri a koszt a kezén törölközőt odakészítem. Egy belépő változat: az erkélyajtóra fújom a habot és ecsettel lehet maszatolni benne. Ez is törölközős.Gyurmázok, slimeozok, tésztát gyúrok
 6. Ágyneműbe bújik – vesztibuláris és koordinációs fejlesztés (ennek tovább fejlesztett változata a sztreccshinta)
 7. hátizsákba könyveket pakolgatok és azt cipeli a gyerek
 8. ruháskosárba pakolok könyveket és azt húzogatj a gyerek
 9. az állatos járások: medve, rák, béka stb.
 10. Szigszalag pályát készítek a folyosón: https://www.facebook.com/lafleur.audrey/videos/10214883225089881/
 11. Mély nyomásos masszázs, vagy ölelés – határozott nyomást, ölelést alkalmazok a test minél nagyobb felületén – nyugtat (továbbfejlesztett változata a súlyozott mellény és gyerek súlypaplan)
 12. változatos felületű pályát építek otthoni elemekből változatosan: párnák, takarók, fürdőszobai kilépőre ragasztott kupakok (rücskös), rücskös csúszásgátló, ülőpárna rücskös felülete, különböző méretű fellépők stb. És a gyerek mezitláb, vagy zokniban párszor végigmegy rajta.
 13. Szagolgatás: fahéjat, kakaót, szappant, gyertyát, levest ami otthon van
 14. Zenélek: furulya, dobolás, gitárpengetés
 15. Lávalámpát, karácsonyi fényeket, zseblámpát stb nézegetek
 16. +1 Bunkert építek – ingerkerülőknek szuper, lehet a fényekkel kombinálni

Töltsd le ingyenes szenzoros integrációs zavar könyvünket

simplepay_hu_v2 stripe_com paypal