Blog

Mi is a szenzoros integrációs zavar

2024.01.24 11:36
Mi is a szenzoros integrációs zavar

A Szenzoros integrációs zavar (SPD) egy neurológia probléma mely a legújabb felmérések szerint a gyerekek (és felnőttek) 16%-át érinti.

A szenzorosság az ingerfelvevés zavaraként igencsak meg tudja nehezíteni a sokszor kiemelkedően intelligens gyerekek és családjuk életet.  Ezek a gyerekek minden külső ingert (nem csak a jól ismert ötöt, hanem egyes neurológusok szerint akár 21-et is) vagy túl erősen vagy éppen kevéssé érzékelnek. A legfontosabb érzékek: A legfontosabb érzékek: a látás, hallás, szaglás, ízlelés, érintés, egyensúly (vesztibuláris rendszer), testérzetek (éhség, hideg-meleg, pisilési inger stb) és a proprioceptív (különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése). Zavarják őket a hangok, az erős fény, az érintés, az egyensúlyából való kimozdítás, vagy éppen rossz evők, alvók, túlmozgásosak, gyakori a megkésett beszédfejlődés, "hisztisek", "neveletlenek". Ők azok, akiket zavar a zoknin a varrás, a cimke a ruhában, a nagy tömeg, a zajok, az erős napsütés, ha koszos lesz a kezük, utálják a hajmosást, a körömvágást, az öltözködést, nehezen fogadják el a télikabátot.

A szenzoros integrációs zavar önmagában is létező diagnózis (nekem és a kisfiamnak is csak ez van) de gyakran kíséri az autizmust, hiperaktivitást és a megkésett beszédfejlődést. Fontos kiemelni, hogy ez az agyi képességeket az IQ-t, az EQ-t egyáltalán nem érintik. Sőt a nehéz helyzet, amibe ezek a gyerekek kerültek fejlesztik a kreativitást, az EQ-t, kitartást és problémamegoldást és pontosan tisztában vannak a környezet reakcióival.

Árulkodó jelek lehetnek (már néhány megléte is elég lehet, érdemes megvizsgálni):

 • A mérföldkövek késedelme
 • testi tünetek: reflux, tej és gulté nallergia, esetleg hipotónia, szopási és alvási nehézségek
 • túl vagy alul-érzékenység zajra, fényre, érintésre, fájdalomra, szagra stb
 • válogatós evő – főleg textúra alapján válogat, nehezen próbál ki új dolgokat
 • rugalmatlanság, szorongás
 • a pontos napirend kikövetelése
 • esetlen mozgás, esik-kel, vagy kimondottan jó mozgás – sokat mászik, nincs félelemérzet
 • folyamatosan mozgásban van, vagy épp ellenkezőleg passzív, hamar elfárad,
 • lábujjhegyen jár, nem szereti ha vizes, vagy koszos lesz
 • nem szereti az érintést, a puszit, vagy épp ellenkezőleg erős nyomásra, érintésre van szüksége(lökdösődik)
 • esetenként akadályozott beszédfejlődés – diszfázia
 • szociális nehézségek, viselkedésbeli gondok, „hisztik

 Fontos kiemelni, hogy ezek a tünetek mindenkiben máshogy jelentkeznek, ráadásul megkülönböztetünk ingerkereső (keresi az érzékeléshez köthető ingereket: túlmozgásos, keresi az érintést, harap, sokat eszik stb) és ingerkerülő (kerüli ezeket az ingereket: nem bírja a zajokat, nem szereti, ha koszos, vizes, megpuszilják, passzív - keveset mozog) gyerekeket is. (erről még később írunk)

>> Csatlakozz szülőket támogató Facebook csoportunkhoz, és kapj választ kérdéseidre

A szenzorosságot gyakran kíséri más probléma is: a gyerekek 80%-a szorongóvá válik (a kiszámíthatatlan környezettől), kialakulhat oppozíciós zavar (szorongás az alapja, a kontroll igényéről szól) és az SPDs esetek 20-30% százalékában kíséri enyhébb, vagy komolyabb beszédprobléma is (diszlexia, diszfázia, stb.)

A tüneteket, amikre mindenképp fel kell figyelni Ayres több csoportra osztja:

 1. A könnyen elterelhető gyermek

Ezek a gyerekek állandóan mozgásban vannak; járás helyett futnak vagy rohannak; nem célszerűen használja az eszközöket – ez azért lehet „veszélyes”, mert első látásra a gyermek kreatívnak tűnhet. Sok mindenbe belekezd, de nagyon gyorsan ott is hagyja, leültetni nem lehet (nem tud egy dologra koncentrálni).
Iskolás korban ezek a gyerekek nem képesek a szobájukban rendet tartani; segítség nélkül nem fejezik be a házi feladatot; az iskolához, tanuláshoz szükséges eszközök jó részét  otthon hagyják.

 1. A viselkedési problémákra mind pozitív, mind negatív irányban fel kell figyelnünk

A rosszkedvű, agresszív gyerekek általában előbb feltűnnek beszélnünk kell azonban az önbizalomhiányban szenvedő gyerekekről is, akik minden egyes új szituációban bizonytalanok. Az ilyen gyerekek általában nem a korosztályukkal játszanak, hanem vagy csak idősebbekkel, vagy csak fiatalabbakkal.
Mindkét csoportra igaz, hogy alacsony a frusztráció küszöbük. Az egyik oldalon ez agresszióban nyilvánul meg, a másik oldalon pedig az „örök vesztes” fogalom a találó.

 1. A beszéd területén általában megkésett beszédfejlődéssel és artikulációs problémákkal találkozunk.
 2. Az izomtónus, koordináció problémái

A gyerekekre laza izomtónus jellemző („liszteszsák” effektus), gyorsan elfáradnak, esnek-kelnek. A toronyépítés elmarad (a gyenge koordinációs képességek miatt), nem kirakoznak (puzzle-oznak).

 1. Iskolai problémák

A térbeli tájékozódásuk gyenge, a tábláról történő másolás kifejezetten nehezükre esik. Gyakori a betűtévesztés, a szavak megmagyarázása, rossz lehet a beszédértésük (az is észlelés!) előfordulhat diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia. Testnevelés és technika tantárgyakból általában gyengébb teljesítményt mutatnak.

Hogyan segíthetsz neki?

1. a legfontosabb a megértés és az elfogadás: tájékozódj, tudj meg minél többet a gyermek érzékenységéről, az SPDről és csökkentsd a kellemetlen ingereket. Találjatok megoldásokat. hidd el menni fog!

2. fejlesztés: Fejlesztése leginkább dszit/Ayres terápiával segíthető. De jót tesz a lovaglás, úszás, küzdősportok, alapozó terápia is.

3. Elégítsd ki az ingerkeresőt: nem csak elkerülni kell a túl erős ingereket, a túl alacsonyakat bizony táplálni is: Legyenek otthon sporteszközök, szenzoros eszközök, a stresszt kezeld szorogásoldással, használj szenzoros játékokat, az alvását támogasd súlyozott takaróval,

4. Sok gyermek ételallergiás, érzékeny: ezeknek nézz utána, támogasd a szervezetét táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkal: javasolt a pre- v probiotikum, omega3, Komplex B vitamin, Magnézium (inkább bőrön át, vagy keserősós fürdővel)

5. Keresd meg a tehetségét: és támogasd benne, merítsen önbizalmat belőle

A szenzoros integrációs zavart nem lehet kinőni, de az érzékenység, a tünetek idővel enyhülnek!

A szenzorosság nem betegség, nem csupa negatívum: egy érzékenyebb működés, amelynek a nehézségek mellett rengeteg jó oldala is van: a gyakori magas intellektus, a tehetség, a kreativitás, problémamegoldás képessége, az empátia, az őszinteség, ezek a gyerekek nagyon tudnak szeretni, kedvesek és rengeteg értéket hordoznak. 

>>Töltsd le ingyenes könyvünket a szenzoros integrációs zavarról

simplepay_hu_v2 stripe_com paypal