Blog

10 kevésbé ismert jele az apnoenak

2019.09.05 08:27
10 kevésbé ismert jele az apnoenak

Kevesen tudják, hogy az alvási apnoe a gyerekeket is érintheti és állhat ez is az alvási problémák hátterében. Az alvási apnoe a leggyakoribb alvással összefüggő légzészavar, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása következtében alakul ki. A betegség hátterében lévő garatelzáródás kizárólag alvás, illetve szendergés közben alakul ki. A betegséget gyanú esetén alvásdiagnosztikiai központokban diagnosztizálják. Egy tünet, nem tünet, de ha több is fennáll, akkor érdemes kivizsgáltatni!

1. Alvajárás

Az alvajárás a gyerekek 10%-át érinti 3 és 10 éves koruk között, és 5 éves korban a leggyakoribb. Ilyenkor a gyerek jár, beszél, de nincs magánál. Az alvajárás jellemzően az éjszaka első harmadában jelentkezik. Az alvajárás hátterében rengeteg minden állhat, de sokszor az alvási apnoe következménye. Ha más jelek is vannak érdemes ebbe az irányba is kutakodni.

2. Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás leggyakoribb kiváltó oka a stressz, szorongás, de megbújhat alvási apnoe is mögötte: a test így próbálja jobb működésre bírni a garat körüli izmokat.

3. Ágyba vizelés

Gyakori jelenség gyermekeknél, 5 éves kor után, heti több mint 2 baleset esetén tekintik csak problémának. Ebben az esetben is általában stressz, vagy fertőzés okozza, de állhat mögötte alvási apnoe is

4. Izzadás

Az apnoét gyakran kíséri magas vérnyomás, kiugró vérnyomás eredmények (főleg reggel), alacsony oxigén szint, és magas stressz hormon. Így nem csoda, hogy az alvás ilyen körülmények között felér egy edzéssel. A gyerek izzadtságban fürödve ébred.

5. Nyugtalan alvás

Természetesen ez sem egyértelmű jele az apnoenak: hiszen sok gyerek alszik nyugtalanul, izeg-mozog álmában, mindennapi stresszek miatt is.

6. Horkolás

Minden gyerek szokott horkolni, főleg megfázások esetén, de ha a horkolás folyamatos, akkor érdemes utánanézni: állhat a háttérben allergia, megnagyobbodott orrmandula és apnoe is.

7. Elmaradás a növekedésben

A növekedési hormon alvás közben kerül kibocsátásra. Ha ez az alvás nem megfelelő, akkor a növekedés is elmaradhat az átlagostól.

8. Nappali álmosság, fáradtság

E mögött is rengeteg ok húzódhat meg, de az egyik a nem megfelelő alvásminőség.

9. ADHD szerű tünetek

A fáradt gyerek felpörög. Így a nem megfelelő alvásminőség következtében túlmozgásos, ingerült, nehezen koncentráló gyermek ADHD-snak tűnhet.

10. Nyitott szájjal alvás

A folyamatos nyitott szájjal alvás (allergia, megnagyobbodott orrmandula stb miatt) gyengíti a száj és a garat izmait, így okozva alvási apnoét.

Ha a fenti listából több is igaz a gyermekedre érdemes megvizsgáltatni! Stressz, neurológiai eltérések okozta alvászavarokra pedig ajánljuk a súlyozott takarót.

simplepay_hu_v2 stripe_com paypal