Blog

Nem alszik a baba?

2019.09.04 13:26

Az enyémek nem aludtak. Évekig. Az ember ilyenkor válaszokat keres és szinte mindig az alvástréninget kapja válasznak, amely így vagy úgy, de a leszokásról szól: a ciciről, vagy anyáról. Mi nem éreztük úgy, hogy a sírni hagyás, vagy a Ferber módszer a szívünkből jönne, így próbálkoztunk dr Searsel és Elisabeth Pantly módszerével mérsékelt sikerrel. Elkezdtem a babának segítséget keresni, hátha ha megkapja azt a támogatást/eszközt amire szüksége van, akkor jobban tud aludni.

Éppen ezért a legfontosabb nulladik lépés ellenőrizni, hogy tényleg nincs-e valamilyen fizikai oka a rossz alvásnak, a gyakori ébredésnek (rossz alvásról 3 hónapos kor után beszélünk). A háttérben gyakran húzódik meg ugyanis hasfájás, tejérzékenység (átmegy az anyatejjel), reflux, esetleg vas, vagy B12 hiány, vagy akár ritkábban apnea. Ezeken szerencsére lehet segíteni, de mindenképpen érdemes egyeztetni a gyermekorvossal.

Teljesen egészséges babák is van, hogy nem alszanak. A kezdetekben ennek a leggyakoribb oka a Moro reflex (amikor a babák úgy érzékelik, hogy esnek, zuhannak valahonnan és a kezükkel, lábukkal kapálóznak, próbálják „tompítani” az esést), amikor a mozgás felébreszti, a későbbiekben pedig a lassabban beérő idegrendszer, a nagy fejlődési ugrások.

A Moro reflex okozta megébredést kivédhetjük babafészek, vagy megfelelő pólya használatával.

Sok baba úgy dönt (szülei nagy bánatára), hogy a fél éves kort követően sem alszik. Ekkor jön a fogzás mint kifogás, de az igazság az, hogy a fogzás maximum pár napra akadályozná az alvásban a babát, sokkal gyakoribb, hogy a még érő idegrendszer, vagy a baba biztonságérzete és érintésigénye (szeparációs szorongás), ritkább esetben a cicifüggés teszteli a szülök tűrőképességét. Ők azok a babák (mint az enyémek is) akik vállon, vagy a kezünkkel a mellkasunkon remekül alszanak, de ahogy lerakjuk őket, vagy levesszük a kezünket felébrednek. Nekik találtuk ki alvástámogató babahálózsákunkat, amely a speciális kialakításnak köszönhetően folyamatos, nagyon enyhe nyomást gyakorol a baba mellkasára, így utánozva az anya tenyerének, vállának nyomásást.

Anya altat baba nem alszik Moka és Zen

Mi hiányzik a babáknak a jó alváshoz?

Minden jó éjszaka a fektetéssel kezdődik

Itt persze nem arra gondolok, hogy fontos a napi rutin betartása, mert persze, nagyon fontos, de a nehezebben lecsengő babáknak egy kis plusz relaxáció sokat segíthet:

Fürdetés után jöhet egy finom kis babamasszázs, főleg a talpakon olyan bázisolajjal, amibe 1-2 csepp levendula vagy vetiver olajat cseppentettünk. Fontos a magas minőség és hogy tényleg csak 1-2 csepp legyen!

Fürdés után egy kis hintázás, halk éneklés is nagyon nyugtatólag hat a babákra (igen, van aki be is alszik ;))

További segítséget jelenthet, ha a baba masszázs vagy fürdés során kap egy kis magnéziumot (krém formájában), lefekvés előtt egy kis bio meggylét, amely természetes melatonin forrás (6 hónapos kor fölött).

6-18 hónapos kor között az alvástámogató hálózsákot (továbbfejlesztés alatt hamarosan a boltban!) ajánljuk, míg 18-24 hónapos kor fölött már lehet súlyozott takarót is használni. Mind a kettő az enyhe folyamatos nyomással szimulálja anya lágy, nyugtató ölelését, érintését. olyan mintha egész éjszaka a gyermeket fognánk.

simplepay_hu_v2 stripe_com paypal