Blog

Mi is az a súlyozott takaró?

2019.09.04 10:28
Mi is az a súlyozott takaró?

A súlyozott takaró, súlytakaró vagy nehezített súlypaplan(weighted blanket) régóta használt terápiás eszköz. A folyamatos enyhe nyomás következtében, melyet a használó testsúlyához egyedileg kimért súly biztosít, nyugtató, szorongásoldó hatású. Relaxáló, az alvást segítő hatását kutatások (1, 2, 3) bizonyítják. Egy kutatás szerint a súlyozott paplan hatékonysága 78%. A súlytakarót kórházak is használják gyermekek és pszichés betegek megsegítésére.

A súlyozott takaró nem csak a szenzoros/autista/ADHDs/Down szindrómás, szorongó gyermekeket segíti az alvásban, lenyugvásban, hanem olyan felnőtteket is, akik szorongással, vagy alvási nehézségekkel küzdenek.

gyerek Moka es Zen sulyozott takaro

A súlyozott takaró a mély nyomás terápia (Deep pressure or deep touch pressure therapy, DTP) egyik eszköze. Ez a terápia egy folyamatos taktilis szenzoros inputot (nyomást) alkalmaz, így támogatja a szerotonin, vagyis "boldogság hormon" termelését. A szerotonin hormon pedig nagy szerepet játszik a boldogság, a nyugalom, az alvás, a hangulat és még az étvágy szabályozásában is. A takaró csökkenti a stresszhormon termelését is.

Bebújni egy ilyen finom takaró alá, olyan mint egész éjjel egy meleg ölelésben aludni.

A folyamatos nyomás, a DTP technológia jelentőségét elsőként Temple Grandin fedezte fel és kutatta le, az "ölelő dobozával", amely egy mély nyomást alkalmazó ölelő-gép. A kutatásban szorongó, alvászavaros és autista embereken tesztelte a technika hatékonyságát.

Ilyen folyamatos nyomás lehet még az erős, medve ölelés, az erős masszázs, a súlyozott ülősúly (melyet tanuláshoz, otthoni lazuláshoz, vagy akár munkahelyre is ajánlunk), mivel diszkrét és a mérete megengedi, hogy akár a vállunkra is teríthessük, vagy ölbe véve relaxáljunk.. Ha ezt a nyomást a test nagyobb részén ki tudjuk fejteni, akkor nyugtató hatása van, segít a jobb szervezettségben, kontrollban is, így nap közben stresszes helyzetekben, lecsengésként ovi/suli/munka után is hasznos lehet.

felnott sulyozott takaro Moka es Zen

A súlytakaró gyorsítja az elalvást, és mély, nyugodt álmot biztosít. Ha gyerek nem tűri a takarót, elalvás után is ráteríthető, már abban a pár órában is kifejti hatását és szoktató programunk alkalmazásával meg is szokja és kéri a kellemes nyugalmat árasztó paplant.

A súlyozott takaró pontosan az aminek látszik: olyan súlypaplan, amibe a használója súlyának megfelelő extra súlyt (antiallergén, rendkívül finom és így észrevétlen töltelékkel) töltöttünk, extra erősen varrva. A takaró tartósságát mi is megnövelhetjük huzat használatával.

>>Nézze meg a súlyozott takaróról készült videónkat:

Kinek ajánlott a súlyozott takaró?
Mindenkinek, szorongásos gondokkal, alvászavarral, stresszel, inszomniával,  ADHDval, PTSD-vel, CP-vel, szenzorossággal, Autizmussal, Down szindrómával stb. él. De használják a krónikus fájdalom, izületi gondok enyhítésére és még orvosi/fogorvosi beavatkozások közben is nyugtató hatása miatt.
Takaróinkat már másfél éves kor fölött is lehet használni, mivel a speciális töltelék miatt nincs fulladásveszély. Ez a töltelék apró és teljesen veszélytelen. Feltétel, hogy a gyermek minimum 10 kg legyen, stabilan járjon és le tudjon a fejéről venni egy takarót. 
A takaró nem ajánlott légzési nehézség, apnoé, keringési problémák esetén.
A súlytakaróteljesen veszélytelen a valódi súlyterhelés igen alacsony.
Hogyan tartsam tisztán a súlyozott takarót?
A mi takaróink mosógépben moshatóak kimélő programmal. részletes leírásunkat itt találja.
Mekkora takarót válasszak?
Felnőttek esetében viszonylag tár határon belül - a használó optimális súlyának 7-12%-a között mozoghat a takaró súlya. Ez azt jeletni, hogy egy 90 kgos ember esetében már a 6,3 kg-os takaró is működhet, de akár a 10,8-os takaró is jó lehet. Mi mégsem javasoljuk a két szélsőséget, inkább az optimális, középső sávból érdemes takarót választani. A legjobb a személyre szabott, pont 10%-os takaró. Javasoljuk, hogy minden esetben kérdezze ki szakértőnk véleményét a mokaeszen@gmail.com emalicíment, vagy a 204711476-os számon.
Gyermekek esetében nincs ilyen mozgástér: szigorúan a gyermek súlyának 10%-a és még fél kg lehet a takaró. A fél kiló biztosítja, hogy a takaró a gyermek 5 kgos hízása esetén is működjön (de többnyire jóval tovább is). Mégsem érdemes jó súlyos takarót venni, hgoy sokáig jó legyen, pont az ellenkezőjét érjük el: a túl nagy súly kényelmetlen lehet, a gyerek nem akarja majd használni a takarót, arról nem is beszélve, hogy így a hatékonysága is sérül. Részletes cikkünk a témában.
Hogy lehet, hogy a felnőtt 5,5 kgos takaró jó lehet a 30 kgos gyereknek is?
Azért kell mindig kikérni a mi véleményünket is vásárlás előtt, mert nem elég a gyerek súlyához igazítani a takarót, fontos a takaró mérete is. Az 1 cm2-re eső súly számít végső soron. A súlyhatárokhoz megszabott takaró méretek (cm) az amerikai sztenderd méretnél egy picit nagyobbak, de így is lehet kérni az egy mérettel, vagy akár két mérettel is nagyobb takarót. Ebben az esetben úgy számoljuk ki a takaró súlyát. Ezt a megoldást akkor érdemes választani, ha gyermek súlya a határon van, vagy ha nagyon magas.
Ha bizonytalan vagy kérdezz minket!
A súlyozott takaró biztonságos!
 • A Móka és Zen takarók biztonságosak, nem kínai minőség, nagyon biztonságosan van elkészítve, a töltelék nem jön ki, mosás esetén sem, de maga a töltelék is biztonságos, steril.
 • Terhesek, epilepsziások és idősek is használhatják, extra biztonság érdekében konzultáljon orvosával.
 • Gyermekek esetében csak akkor használja, ha a gyermek le tudja venni a fejéről önállóan, könnyen a takarót.

Akiknek nem ajánljuk:

 • Előrehaladott 2-es típusú cukorbetegség esetén, mivel a keringés itt gyengébb, a takarót tilos használni diabetikus láb szindróma esetén (keringési probléma - neuropatia esetén javallott)
 • Apnoé esetén
 • előre haladott kreingési problémák esetén sem ajánljuk a takaró használatát
Milyen súlyozott takarót válasszak:
 1. Külföldön kimondottan a homok finomságú steril tölteléket használó takarókat ajánlják, mivel az nem göröngyös, homokszem finomságú, nem érződnek benne a golyók, észrevétlen, és nem melegít.

 2. Olyan takarót érdemes választani, amely nyáron is ténylegesen használható: a Móka és Zen súlyozott takaró a speciális tölteléknek és a kiválasztott erős pamut anyagnak köszönhetően télen és nyáron is használható, nem melegít egyedülálló módon.

 3. Huzattal, extra takaró hozzáadásával könnyen téliesíthető

 4. A Magyarországon egyedi (sehol máshol nem elérhető) steril, homokszem finomságú, de nagy súlyú tölteléknek köszönhetően (glass bread) még a nagy felnőtt takaró is kis helyen elfér utazáshoz könnyen elpakolható, és ténylegesen nem melegít.

 5. A súlypaplan mosógépben legyen mosható: egyedül a mi felnőtt takaróink férnek be a mosógépbe (vigyázni kell a súlyhatárokkal)

 6. Tartós anyagból, gondos varrással készül: hosszú-hosszú évekig használható

 7. Nálunk szakértői segítséget is kapsz a takaró mellé: nem csak hogy mi is használjuk, de már több száz használót szolgáltunk ki, és eddig minden kérdésre tudtunk válaszolni, mindenre találtunk megoldást. Ahogy a táplálékkiegészítőt is átgondolva, megbeszélve szedjük be, úgy a súlyozott takaró esetében is nagyon fontos egyeztetni, hogy mekkora súlyú takaró az optimális számunkra! Hívjon minket bizalommal: 06204711476

 8. Nézd meg a boltot >>https://www.mokaeszen.hu/sulyozott-takaro

>> Olvasd el cikkünket, hogy hogyan tudod a megfelelő súlytakarót kiválasztani, vagy nézd meg videónkat.