Hírek

Mi is az a súlyozott takaró?

2019.09.04 10:28
Mi is az a súlyozott takaró?

A súlyozott takaró, súlytakaró vagy nehezített takaró (weighted blanket) régóta használt terápiás eszköz. A folyamatos enyhe nyomás következtében, melyet a használó testsúlyához egyedileg kimért súly biztosít, nyugtató, szorongásoldó hatású. Relaxáló, az alvást segítő hatását kutatások (1, 2, 3) bizonyítják. Egy kutatás szerint a súlyozott paplan hatékonysága 78%. A takarót kórházak is használják gyermekek és pszichés betegek megsegítésére.

A súlyozott takaró nem csak a szenzoros/autista/ADHDs/Down szindrómás, szorongó gyermekeket segíti az alvásban, lenyugvásban, hanem olyan felnőtteket is, akik szorongással, vagy alvási nehézségekkel küzdenek.

gyerek Moka es Zen sulyozott takaro

A súlyozott takaró a mély nyomás terápia (Deep pressure or deep touch pressure therapy, DTP) egyik eszköze. Ez a terápia egy folyamatos taktilis szenzoros inputot (nyomást) alkalmaz, így támogatja a szerotonin, vagyis "boldogság hormon" termelését. A szerotonin hormon pedig nagy szerepet játszik a boldogság, a nyugalom, az alvás, a hangulat és még az étvágy szabályozásában is. A takaró csökkenti a stresszhormon termelését is.

Bebújni egy ilyen finom takaró alá, olyan mint egész éjjel egy meleg ölelésben aludni.

A folyamatos nyomás, a DTP technológia jelentőségét elsőként Temple Grandin fedezte fel és kutatta le, az "ölelő dobozával", amely egy mély nyomást alkalmazó ölelő-gép. A kutatásban szorongó, alvászavaros és autista embereken tesztelte a technika hatékonyságát.

Ilyen folyamatos nyomás lehet még az erős, medve ölelés, az erős masszázs, a súlyozott ülősúly (melyet tanuláshoz, otthoni lazuláshoz, vagy akár munkahelyre is ajánlunk), mivel diszkrét és a mérete megengedi, hogy akár a vállunkra is teríthessük, vagy ölbe véve relaxáljunk.. Ha ezt a nyomást a test nagyobb részén ki tudjuk fejteni, akkor nyugtató hatása van, segít a jobb szervezettségben, kontrollban is, így nap közben stresszes helyzetekben, lecsengésként ovi/suli/munka után is hasznos lehet.

felnott sulyozott takaro Moka es Zen

A súlytakaró gyorsítja az elalvást, és mély, nyugodt álmot biztosít. Ha gyerek nem tűri a takarót, elalvás után is ráteríthető, már abban a pár órában is kifejti hatását és szoktató programunk alkalmazásával meg is szokja és kéri a kellemes nyugalmat árasztó paplant.

A súlyozott takaró pontosan az aminek látszik: olyan takaró, amibe a használója súlyának megfelelő extra súlyt (antiallergén, rendkívül finom és így észrevétlen töltelékkel) töltöttünk, extra erősen varrva. A takaró tartósságát mi is megnövelhetjük huzat használatával.

>>Nézze meg a súlyozott takaróról készült videónkat:

Milyen súlyozott takarót válasszak:

  1. Külföldön kimondottan a homok finomságú steril tölteléket használó takarókat ajánlják, mivel az nem göröngyös, homokszem finomságú, nem érződnek benne a golyók, észrevétlen, és nem melegít.

  2. Olyan takarót érdemes választani, amely nyáron is ténylegesen használható: a Móka és Zen súlyozott takaró a speciális tölteléknek és a kiválasztott erős pamut anyagnak köszönhetően télen és nyáron is használható, nem melegít

  3. Huzattal, extra t

  4. akaró hozzáadásával könnyen téliesíthető

  5. A Magyarországon egyedi (sehol máshol nem elérhető) steril, homokszem finomságú, de nagy súlyú tölteléknek köszönhetően (glass bread) még a nagy felnőtt takaró is kis helyen elfér utazáshoz könnyen elpakolható, és ténylegesen nem melegít.

  6. Mosógépben legyen mosható: egyedül a mi felnőtt takaróink férnek be a mosógépbe (vigyázni kell a súlyhatárokkal)

  7. Tartós anyagból, gondos varrással készül: hosszú-hosszú évekig használható

  8. Nálunk szakértői segítséget is kapsz a takaró mellé: nem csak hogy mi is használjuk, de már több száz használót szolgáltunk ki, és eddig minden kérdésre tudtunk válaszolni, mindenre találtunk megoldást.

  9. Nézd meg a boltot >>https://www.mokaeszen.hu/sulyozott-takaro

>> Olvasd el cikkünket, hogy hogyan tudod a megfelelő takarót kiválasztani, vagy nézd meg videónkat.