Blog

Mi is az a súlyozott takaró?

2019.09.04 10:28
Mi is az a súlyozott takaró?

A súlyozott takaró vagy antistressz súlyozott paplan régóta használt terápiás eszköz. A folyamatos enyhe nyomás következtében, melyet a használó testsúlyához egyedileg kimért súly biztosít, nyugtató, szorongásoldó hatású. Relaxáló, az alvást segítő hatását kutatások (1, 2, 3) bizonyítják. Egy kutatás szerint a súlyozott paplan hatékonysága 78%. A súlyozott takaró használatához nem lehet hozzászokni, nem kívülről hoz be hormonokat, hatóanyagokat a szervezetbe, hanem magát a szervezetet készteti alváshormon termelésére.

A súlyozott takaró természetes, gyógyszermentes módon segít a lenyugvásban, enyhíti a szorongást, vagy alvási nehézségeket. Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott. Fontos figyelembe venni, hogy a súlyozott paplan úgy működik, mint egy táplűlékkiegészítő, csak itt a hatóanyag a takaró mérete és súlya. Nem mindegy, hogy ki mekkora takarót és súlyt használ. A nem megfelelően beállított súly akár kontraproduktív is lehet.

gyerek Moka es Zen sulyozott takaro

Az antistressz súlyozott takaró a mély nyomás terápia (Deep pressure or deep touch pressure therapy, DTP) egyik eszköze. Ez a terápia egy folyamatos taktilis szenzoros inputot (nyomást) alkalmaz, így támogatja a szerotonin, vagyis "boldogság hormon" és a melatonin (alváshormon) termelését. A szerotonin hormon pedig nagy szerepet játszik a boldogság, a nyugalom, az alvás, a hangulat és még az étvágy szabályozásában is. A takaró csökkenti a stresszhormon termelését is.

Bebújni egy ilyen finom takaró alá, olyan mint egész éjjel egy meleg ölelésben aludni.

Ilyen folyamatos nyomás lehet még az erős, medve ölelés, az erős masszázs, a súlyozott ülősúly (melyet tanuláshoz, otthoni lazuláshoz, vagy akár munkahelyre is ajánlunk), mivel diszkrét és a mérete megengedi, hogy akár a vállunkra is teríthessük, vagy ölbe véve relaxáljunk.. Ha ezt a nyomást a test nagyobb részén ki tudjuk fejteni, akkor nyugtató hatása van, segít a jobb szervezettségben, kontrollban is, így nap közben stresszes helyzetekben, lecsengésként ovi/suli/munka után is hasznos lehet.

felnott sulyozott takaro Moka es Zen

A súlyozott takaró gyorsítja az elalvást, és mély, nyugodt álmot biztosít. Ha gyerek nem tűri a takarót, elalvás után is ráteríthető, már abban a pár órában is kifejti hatását és szoktató programunk alkalmazásával meg is szokja és kéri a kellemes nyugalmat árasztó paplant.

Az antistressz súlyozott paplan pontosan az aminek látszik: olyan súlypaplan, amibe a használója súlyának megfelelő extra súlyt (antiallergén, rendkívül finom és így észrevétlen töltelékkel) töltöttünk, extra erősen varrva. A takaró tartósságát mi is megnövelhetjük huzat használatával.

>>Nézze meg a súlyozott takaróról készült videónkat:

Kinek ajánlott a súlyozott takaró?
Mindenkinek, szorongásos gondokkal, alvászavarral, stresszel, inszomniával,  ADHDval, PTSD-vel, CP-vel, szenzorossággal, Autizmussal, Down szindrómával stb. él. De használják a krónikus fájdalom, izületi gondok enyhítésére és még orvosi/fogorvosi beavatkozások közben is nyugtató hatása miatt.
Takaróinkat már másfél éves kor fölött is lehet használni, mivel a speciális töltelék miatt nincs fulladásveszély. Ez a töltelék apró és teljesen veszélytelen. Feltétel, hogy a gyermek minimum 10 kg legyen, stabilan járjon és le tudjon a fejéről venni egy takarót. Szoktatási és mosási tippjeinket a takaró használati utasításában találja meg részletesen.
A takaró nem ajánlott légzési nehézség, apnoé, COPD, keringési problémák esetén. Minden egészségügyi kérdésben kérem keressenek meg minket emailben: info@mokaeszen.hu, vagy 20/4711476-os számon
A súlytakaró teljesen veszélytelen a valódi súlyterhelés igen alacsony.
Milyen súlyozott takarót válasszak:
 1. Olyan takarót érdemes választani, amely nyáron is ténylegesen használható: a Móka és Zen súlyozott takaró a speciális tölteléknek és a kiválasztott erős pamut anyagnak köszönhetően télen és nyáron is használható, nem melegít egyedülálló módon.

 2. A kínai, poliészter takarók (ha a huzat pamut is, a belső bélés poliészter) kizárólag télen használhatóak. 

 3. Antiallergén, üveggyöngy steril, homokszem finomságú, de nagy súlyú töltelékkel legyen töltve (glass bread) A kaviccsal, műanyag granulátummal készült takaró göröngyös és nem steril.

 4.  kis helyen elfér utazáshoz könnyen elpakolható, és ténylegesen nem melegít.

 5. A súlypaplan mosógépben legyen mosható: egyedül a mi felnőtt takaróink férnek be és alkalamasak a a gépi mosásra (vigyázni kell a súlyhatárokkal)

 6. Tartós anyagból, gondos varrással készül: hosszú-hosszú évekig használható

 7. Nálunk szakértői segítséget is kapsz a takaró mellé: nem csak hogy mi is használjuk, de már több száz használót szolgáltunk ki, és eddig minden kérdésre tudtunk válaszolni, mindenre találtunk megoldást. Ahogy a táplálékkiegészítőt is átgondolva, megbeszélve szedjük be, úgy a súlyozott takaró esetében is nagyon fontos egyeztetni, hogy mekkora súlyú takaró az optimális számunkra! 

Hogyan tartsam tisztán a súlyozott takarót?
A mi takaróink mosógépben moshatóak kimélő programmal. részletes leírásunkat a takaró mellé adott tájékoztatóban találja.
Mekkora takarót válasszak?
Felnőttek esetében viszonylag tár határon belül - a használó optimális súlyának 7-12%-a között mozoghat a takaró súlya. Ez azt jeletni, hogy egy 90 kgos ember esetében már a 6,3 kg-os takaró is működhet, de akár a 10,8-os takaró is jó lehet. Mi mégsem javasoljuk a két szélsőséget, inkább az optimális, középső sávból érdemes takarót választani. A legjobb a személyre szabott takaró. Javasoljuk, hogy minden esetben kérdezze ki szakértőnk véleményét emailben: info@mokaeszen.hu, (tanácsadást kizárólag a nálunk vásárolt takaró mellé tudunk adni)
Gyermekek esetében nincs ilyen mozgástér: szigorúan a gyermek súlyának 10%-a és még fél kg lehet a takaró. A fél kiló biztosítja, hogy a takaró a gyermek 5 kgos hízása esetén is működjön (de többnyire jóval tovább is). Mégsem érdemes jó súlyos takarót venni, hgoy sokáig jó legyen, pont az ellenkezőjét érjük el: a túl nagy súly kényelmetlen lehet, a gyerek nem akarja majd használni a takarót, arról nem is beszélve, hogy így a hatékonysága is romlik. 
Minden takarót szakértelemmel és egyénlieg készítünk, így 15 kgos gyereknek is kérhető felnőtt méretű (cm) takaró!
Az 1 cm2-re eső súly számít végső soron. A súlyhatárokhoz megszabott takaró méretek (cm) az amerikai sztenderd méretnél egy picit nagyobbak, de így is lehet kérni az egy mérettel, vagy akár két mérettel is nagyobb takarót. Ebben az esetben úgy számoljuk ki a takaró súlyát. 
Ha bizonytalan vagy kérdezz minket!
A súlyozott takaró biztonságos!
 • A Móka és Zen takarók biztonságosak, nem kínai minőség, nagyon biztonságosan van elkészítve, a töltelék nem jön ki, mosás esetén sem, de maga a töltelék is biztonságos, steril, antiallergén.
 • Terhesek, epilepsziások és idősek is használhatják, extra biztonság érdekében konzultáljon velünk, vagy orvosával.
 • Gyermekek esetében csak akkor használja, ha a gyermek le tudja venni a fejéről önállóan, könnyen a takarót.

KUTATÁSOK a takaró hatékonyságáról!

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32204779/ - több kisebb kutatás egyesítése, amely azt találja, hogy a súlyozott takaró hatékony a stressz és szorongás csökkentésében

2. A fájdalom csökkentésének kutatása: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3088531/ 25 főn végzett kutatás hasznosnak találta a súlyozott takarót

3. SCIMED kutatása: https://www.jscimedcentral.com/SleepMedicine/sleepmedicine-2-1022.pdf -  a súlyozott takaró segíti a jó és minőségi alvást

2. Az Amerikai OT (nálunk kb gyógypedagógusok) szövetsége 2014-es kutatása 110 ADHD-s gyermeket vizsgálva: a súlyozott mellény hatékony - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24581401/

 

 1. Nézd meg a boltot >>https://www.mokaeszen.hu/sulyozott-takaro

>> Olvasd el cikkünket, hogy hogyan tudod a megfelelő antistressz súlyozott takarót kiválasztani, vagy nézd meg videónkat.