Blog

Mindent a szenzoros szobáról!

2020.02.12 15:00

Képzeld el, hogy egy kellemesen megvilágított, szobában, finoman hintázol és az egész napos rohanás, iskola után végre lecsendesedhetsz. Vagy tele vagy energiával és legszívesebben felszaladnál egy hegyre? Ez nem mindig megoldható, de ugrálhatsz, pöröghetsz, kilenghetsz kedved szerint és kiengedheted a gőzt! Olyan jó lenne, ha ezt otthon is megtehetnéd nem igaz? A gyerekszobát pár kiegészítővel és némi fantáziával könnyű szenzoros szobává, multi-szenzoros szobává alakítani. A szenzoros szobákat arra találták ki (már a 70-es években egy holland terapeuta), hogy segítse a szenzoros integrációt, az elcsendesedést és a stimet. 

 

 

 

A szenzoros szoba, nem attól lesz jó, hogy külön helyiség villódzó fényekkel!

Nem kell külön szoba, és főleg nem száz féle fényforrás. Attől fog jól működni, hogy a gyerek egyéni igényeit elégíti ki. És ezek az igények bizony változnak nem csak gyerekenként, de időről időre is. Nálunk is volt babozós korszak, aztán csepphintás korszak, aztán testzoknis korszak is. Nem az előre elkészített fénnyel felszerelt sátor lesz a megoldás.: legyünk kreatívak, alakítsuk úgy a gyerekszobát, akár csak 1-2 eszközzel, hogy legyen benne lehetőség minden féle mozgásra, zenehallgatásra, lecsengésre. 

Kiknek előnyös a szenzoros szoba

Eredetileg az autista/ADHDs/SPDs gyermekeknek építették otthonra, de szép lassan beszivárgott mindenhova: iskolákba, munkahelyekre, kórházakba, hiszen mindenkinek jól jön egy kis kiszakadás a stresszből.

De hogyan is álljunk hozzá?

Először is meg kell nézni, hogy kinek készíted azt a szenzoros szobát. Elbújni szeret, csendesen olvasni, vagy inkább aktív és kiszaladja magából a feles energiát? Esetleg mindkettő?

Mit szeret csinálni? Mászni? ugrálni? hintázni? Hívjon minket ingyenes tanácsadásért a 204711476-os telefonszámon!

Mi mindig a praktikum irányából közelítünk: a gyerekszobát alakítjuk úgy, hogy a legózás, festegetés mellett legyen hely másra is. Például a bunkert meg lehet csinálni az ágyon, vagy az ágy alatt is, ha az magasított. Használjunk black out függönyöket. Használjunk speciális sztreccshintát , boxzsákot stb függeszteni is lehet és váltogassuk az épp aktuális igénynek megfelelően.

Tegyünk be halk zenét, keressünk kincset egy babbal teli vödörben, fessünk az ujjunkkal, pörögjünk a csepphintában, vetődjünk az ugráló matracra, fogócskázzunk, kuckózzunk be a relaxkuckóba

Akasszunk karácsonyi égőket a bunkerbe (szülői felügyelettel) és játszunk a lávalámpával, vagy a házi csillámos nyugtató üveggel (glitter jar)

A legnépszerűbb szenzoros szoba eszközök:

Bab, vagy kukorica doboz

Egy dobozba önts babot, kukoricát stb és keverd össze. Keress benne kincseket - elrejtett köveket, kis tárgyakat- a gyermekkel, vagy játsz rizses dobozban a homokozó játékokkal.

Sztreccs hinta

Nagyon sokrétű eszköz, lehet benne hintázni, kellemesen ráfeszül az emberre és nyúlik. de lehet vele ugrálni és tornázni is

Crash pad - ugráló párna - már csak külön redelésre gyártjuk!

Akár a hintából, vagy az ágyról is rá lehet ugrani és utána elnyújtózva lazítani.

Csúszdák

Ez nem igényel magyarázatot

Relaxkuckó

Elbújás, kuckózás, lenyugvás

Lámpák, lávalámpák

Pár ezer forintos karácsonyi égők, csillaglámpák, ami tetszik a gyerkőcnek

Falmászó fogások, mászóka

Mászáshoz, tornázáshoz igény szerint

Bunker

akár az ágyra készítünk egyet, akár egy régi járókát alakítunk át, kellemes kuckót alakíthatunk ki.

 

Hívjon minket ingyenes tanácsadásért a 204711476-os telefonszámon!

simplepay_hu_v2 paypal stripe_com