Blog

Tározó szindróma - a keveset mozgó babák

2022.09.14 10:58
Tározó szindróma - a keveset mozgó babák

Mindenki hallott már a hason töltött idő fontosságáról, hogy mennyire fontos a babák fejlődése szempontjából. Sajnos a tározó (container) szindrómárol nem beszélünk annyit, sőt semennyit, pedig döntő jelentőségű a babák mozgásfejlődése és kognitív fejlődése szempontjából is.

Mi is az a Tározó (container) szindróma?

Container szindrómáról akkor beszélünk amikor a babának a nap során nincs elég lehetősége a szabad mozgásra, amikor túl sok időt tölt babakocsiban, pihenő székben stb. A kulcsszó itt a túl sok, természetesen minden eszköz használható, de ügyelni kell rá, hogy legyen elég ideje a babának gyakorolni. Ennek hiányában ugyanis a baba mozgása, testtartása, viselkedése nem megfelelően alakulhat.

Mely eszközök esetében kell odafigyelni?

Minden idő, amit a baba a különféle tározó eszközökben tólt összeadódik. De mi is az a tározó eszköz? Íme a lista: 

Korlátozó járóka, amely nem teszi lehetővé a mozgást
Autósülések
Babakocsik
Ugráló ülések és hinták
Rockerek
Szoptatós párnák
Rezgő székek
pozicionáló párnák
túl sok hintázás 
Sétálók
Jumperek

Így nem csak a mozgásfejlődését korlátozzuk, hanem a tudásszomját is. Hiszen nem tudja felfedezni a körülötte lévő világot.

A túl kevés mozgás olyan dolgokra is hatással van, amire nem is gondolnánk. A mozgásfejlődésen felül érinti a kognitív fejlődést, és a beszédfejlődést is. De még a látást is:

Amikor pl a hintaszékben ül a baba csak korlátozottan tudja mozgatni a nyakát, így nem csak a nyak izmai, de a szem mozgása is korlátozott. A szem egy pozícióban marad és nem vált fókuszt.

Mennyi az annyi? Mennyi tározó idő az optimális?

A konkrét helyváltoztatáson kívül, ami az élet szerves része és természetes dolog, ne használjunk tározókat napi kétszer 20 percnél tovább! 

Mit tehetsz ellene, mire figyelj?

  • Hagyd a babát sokat játszani, vagy csak nézelődni a padlón, füvön egy szőnyegen.
  • Iktass a napba minél több hason játékot. Ha a baba eleinte tiltakozik is, kezd kevés idővel és fokozatosan növeld azt, ahogy a baba megszokja. Napi több rövid idő beiktatása is hasznos! Apránként, nyugodtan!
  • Tartsd a babát a karodban, vagy hordozóban, ami megengedi a fejmozgást és segíti a szocializációt
  • a nap során több helyre is lerakhatod a babát, így mind a ketten jobban tudtok mozogni és élvezetesebb is
  • járóka helyett használj biztonsági rácsot
  • muszáj a testvérért menni és játszóterezni? Akár a játszótéren is lehet keresni egy csendesebb sarkot és ott leteríteni a pokrócot a babának. Ez kiváló lehetőség neki a környezet felfedezésére is. 
  • A jó hangulatú baba kipihent. Nyűgüsen minden nehezebb. A jó alvás elengedhetetlen! Használd alvássegítő babahálózsákainkat, amelyek nem korlátozzák a mozgást! 
simplepay_hu_v2 stripe_com paypal