Blog

10 természetes tipp a jó alvásért

2019.09.04 13:37
10 természetes tipp a jó alvásért

Cikkünkben bemutatunk 2 Magyarországon még kevésbé ismert, gyógyszermentes szorongáscsökkentő megoldást és adunk további 10 tippet is a jó alváshoz!

Nehéz úgy jól és összeszedetten működni nappal, ha éjszaka nem pihentük ki magunkat. Ráadásul a kialvatlanság a szorongást is növeli. Felmérések szerint az alvási problémák Magyarországon minden második embert érintenek. Rossz alvás esetén először tanácsos kizárni a fizikai okokat (gyermek és felnőtt esetén is): hasfájás, tejérzékenység (átmegy az anyatejjel), reflux, esetleg vas, vagy B12 hiány, pajzsmirigy túlműködés, vércukor ingadozás (IR) vagy akár ritkábban apnoé. Ezeken szerencsére lehet segíteni, de mindenképpen érdemes egyeztetni az orvossal.

Ha nincs orvosi háttere a rossz alvásnak és a stressz, szorongás, nyugtalanság, a folyamatos "agyalás" áll a háttérben érdemes a súlyozott takaró használatát bevetni, amely már évtizedek óta bizonyít külföldön. A takaró működésének tudományos hátteréről itt olvashat.

A másik talán szokatlan szorongáscsökkentő módszer a kompressziós (vagy alakformáló) fehérnemű/póló használata.

Mind a két eszköz ugyanazon a Mélynyomásos technikán alapszik, vagyis a folyamatos, a test nagyobb felületén kifejtett nyomás szerotonin termelő hatását használja ki. A teljesen veszélytelen eljárás nyugtat, feszültséget old, segít koncentrálni. Ezt a hatást független, egyetemi kutatások mérték és hatékonyságát bizonyították.

A nagyobb felületű alakformáló pontosan azt a mélynyomásos "masszázst"- vagyis jelen esetben szorítást - biztosítja egész napon át, amire az idegrendszernek szüksége van. Ráadásul észrevétlenül.

Mielőtt a férfiak tovább lapoznának, érdemes nekik is körülnézni, ugyanis férfiak számára is gyártanak alakformáló pólót és egészségügyi hasleszorítót is, amely szintén megfelel a célnak.

A takaró mellett viszont még sok minden mást is tehetünk gyógyszer nélkül, természetesen a jó alvásért. Íme 10 tippünk:

  • Nem csak a gyerekeknek, a felnőtteknek is jót tesz egy fix elalvási rutin, lehetőleg mindig ugyan úgy, ugyan abban az időpontban.

  • Pótolja a magnéziumot és nyugtat a keserűsós meleg fürdő (bőrön át is felszívódik). 1,5 dl keserűsóban ázzunk 20 percig. A keserűsó gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető.

  • Mélynyomásos masszázs lefekvés előtt: a gyermek/felnőtt hátát és lábát masszírozzuk elsősorban, mindig egy irányba haladva, folyamatos nyomást kifejtve.

  • Lábmasszázs levendula, vagy vetiver illóolajjal (1,5 dl kókuszolajhoz keverj 2-3 csepp jó minőségű illóolajat keverjünk el)

  • Lefekvés előtt igyunk meggylét, mivel a meggy- és cseresznyelé természetes melatonin forrás.

  • Sokan ajánlják a teljes sötétséget éjszaka, de szorongás és felületes álom esetén sokat segít az éjszakai (narancs színű!) fény használata.

  • Sokaknak segíthet a kuckósítás is. Csináljunk párnákbóll egy kis kuckót az ágyban, ami körülölel és így biztonságot, testtudatot ad. De rakhatunk párnát a térdünk közé is.

  • A citromfű tea (14 éves kor felett) és a napközbeni folyamatos magnéziumpótlás is sokat segít az alvás minőségén

  • Rendszeres testmozgás, legkésőbb a fekvés előtt 2 órával, lehetőleg a szabadban

  • Fekvés előtt 1 órával már ne nézz tévét, monitort, hanem például olvass az ágyban.