Blog

Miért nem alszik a baba? Nem a fogzás miatt!

2021.05.07 11:52
Miért nem alszik a baba? Nem a fogzás miatt!

Óránként kel a babád és mindenki a szoptatást okolja? Vagy a fogzással jön? De te már 8 hónapja nem alszol? Ez a cikk neked szól: a rossz alvás tényleges okai és megoldásaik gyakorisági sorrendben.

Először is a babáknak 6 hónapos korukig minden ok nélkül is joguk van gyakran ébredni, sok minden ébren tarthatja őket, a Moro reflextől kezdve, a rengeteg újdonságig. Igénylik anya közelségét, joggal kelnek éjjel enni. Egy újszülött pl napi 8-12 alkalommal eszik egy nap és ebben az éjszaka is benne van. 3-4 hónapos kora előtt nem is elvárható, hogy 4-5 órát egyben tudjon aludni. Ezt az időszakot többnyire türelmesen ki is várjuk. A 6 hónapos kor mégis egy vízválasztó, akkor merül ki az anya és akkor kezdi el a környezet mondogatni, hogy most már át kéne aludni az éjszakát. 

A másik amit szerintem érdemes tisztázni, hogy mit értünk rossz alvás alatt: a 3 óránkénti kelést nem feltétlenül. Rossz alvás a 1,5-2 óránkénti ébredés, vagy akár a 20-40 perces ébredés. Rossz alvás az, ami nem 6 hónapos korában elromlott, hanem az első 1-2 bódult hetet leszámítva mindig is rossz volt. Fontos, hogy a 3-4-5 és a 8 hónapos alvási regresszió szintén tarthat hetekig, de nem jelent folyamatos rossz alvást!

A 3 óránkénti ébredés esetén érdemes megnézni, hogy a napi rutin megvan-e? ugyan abban az időben fekszik? Ott alszik, ahol elaludt? Van kint a szabad levegőn, anya testén sokat van? Fekvés előtt ügye nem néztek a közelében tévét, laptopot stb. ezeket orvosolva, hordozva, együtt aludva egy mindenkinek pihentető alvási rutin alakítható ki.

De mi van azokkal, akik óránként kelnek és sosem aludtak jól? Ez a cikk nekik szól. Ugyanis biztos, hogy nem a fogzás, regresszió és a szeparációs szorongás okozza a problémát, ami pár napos/hetes rossz alvást okozna csak. A mi tapasztalataink szerinti leggyakoribb okokat gyakorisági sorrendben írom le és a mi általunk talált megoldásokat is ide teszem. (Ki vagyok és mi alapján beszélek - lsd lent). A cikket a 8 évvel ezelőtti önmagamnak is írom, bárcsak valaki akkor elmondta volna nekem ezeket.

1. allergia - sűrűn ébred, felhúzza a lábát, sokat pukizik? a kakija túl lágy, vagy éppen ritka és bogyós? Furcsa a színe és a szaga? Esetleg ekcémás, koszmós? Meg kéne nézni az allergiákat. A vérvétel ebben a korban még megbízhatatlan az eliminációs diéta a legbiztosabb. Kezdjétek a tejjel (igen gyakori), amely felvágottakban és kekszekben is benne van, el kell olvasni az összetevőket és a szoptató anya étrendjéből is ki kell iktatni 4-6 hétre. Utána érdemes megnézni a glutént és a tojásfehérjét is. A Biogaia és egy csipet inulin is segíti az emésztést. Gyanú esetén keressen fel gyerek gasztroenterológust! 

2. Reflux, néma reflux - gyakori tünetek: a hátrafeszített test, nem fogadja el a cicit, sok puki, rendellenes széklet, csak anya vagy apa vállán tud aludni, sokat köhécsel, büfizik, gyakori fülgyulladás, fülfájás, nátha. A néma reflux esetén nem bukik a gyerek, hanem csak a torkában liftezik az étel kimarva azt.  A refluxot gyakran kíséri/rontja a tejallergia, ezért ebben az eseten is érdemes kiiktatni ezt az allergént, az ágyat emeljük meg 25-30 fokkal, egyen gyakran keveset a gyerek és a szoptató anya is kerülje a zsíros, csokis, citrusos ételeket.A Biogaia és egy csipet inulin most is segíti az emésztést. Gyanú esetén keressen fel gyerek gasztroenterológust! 

NiteHug alvássegítő babahálózsák

3. Éjszakai rémálmok, szorongások, szeparációs szorongás - ezeken a tüneteken enyhít az együttalvás és a NiteHug alvástámogató babahálózsák, amely anya érintését helyettesíti. Másfél éves kor felett javasoljuk a súlyozott takaró használatát.

4. Éretlen idegrendszer, nyugtalan láb szindróma - Az idegrendszer érését az idő, és egyes esetekben, a speciális mozgásfejlesztések segítik elő, addig is nagy segítség nekik másfél éves kor felett a súlyozott takaró vagy 6 hónapos kor felett a súlyozott NiteHug babahálózsák,

5. Hallási érzékenység  - szenzoros integrációs zavar része- amikor a baba minden kis zajra felébred, mert még anya motozását is meghallja a nappaliban. Ellenszere a csend megőrzése és fehér zaj használata

6. apnoe- Erről egy részletes cikkünket itt tekintheti meg:

Akármi is a probléma kivizsgálással, változtatással rengeteget lehet javítani rajta!

* Nem vagyok gasztroenterológus, sem gyermekorvos, alvástámogató eszközökkel foglalkozom és a hozzánk forduló több száz anya tapasztalatait foglalom össze. MINDEN esetben ajánlom gasztroenterológus, vagy más szakorvos felkeresését, a háziorvosnál speciálisabb tudásra van szükség. Mi a kötődő nevelést, a babákat és a tréningmentességet támogatjuk

simplepay_hu_v2 stripe_com paypal