Blog

Milyen szenzoros eszközt válasszak?

2019.09.05 08:15
Milyen szenzoros eszközt válasszak?

Gyakran találkozom a kérdéssel, hogy milyen eszközt vegyenek otthonra a szülők. Melyiket válasszák? Van ilyen-olyan eszköz, fények, de mégis mivel lehetne teljes a tornaszoba? Szerintem nem érdemes egyből a Pinteresten látott tökéletes sensory roomot megcélozni. Érdemes 1-2 dolgot beszerezni, amikről látom, hogy az igényei alapján jó lehet, vagy megfigyelni, hogy fejlesztésen miket szeret használni. És onnan haladni apránként. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezek az eszközök sokszor pár év után cserélődnek. Mi 3 év kemény hintázás után már leszereltük a hintát.. De mégis, melyik eszköz kinek lehet jó?

Csepphinta

Nekem mindig gyanús ez a mindenkinek jó dolog, de a csepphinta (vagy esetleg másmilyen hinta) tényleg mindenkinek jó, sőt ajánlott. Az én gyerekeim 3-4 éves korukig nem szerettek hintázni, de utána többszörösen pótoltuk. A csepphintát minden irányban lehet forgatni, így kiválóan fejleszt és ráadásul nyugtat is. Kuckós jellege miatt szuperül el lehet bújni benne. Mi rengeteget használtuk főleg ovi előtt és után. (tippek itt)

Másik nagy előnye, hogy a hintát levéve, a rúdon lehet lógni, nyújtózkodni. Az ízületek nyújtása szintén jó szenzoros input.

Sztreccs csepphinta
A saját fejlesztésű és levédett sztreccs csepphintánk a csepphinta és a testzokni előnyeit ötvözi. Arról nem is beszélve, hogy micsoda buli. Fejleszti a mozgáskoordinációt, a testtudatot, erős taktilis és vesztibuláris inger és fejleszti az idegrendszert. Ha a gyerek szereti a nagyobb mozgásokat, ingerkereső, vagy éppen szeret elbújni ez az ő hintája.

Testzokni

A testzokni egy jó vesztibuláris fejlesztőeszköz, játék, ami segít megérezni, megtanulni a testtudatot. A testzokni könnyű, kis helyen elfér, viszont fontos, hogy tudatosan használjuk: játszunk vele (tippek itt). A testzokni biztos választás, ha a gyerek szeret bebújni az ágyneműbe, becsavarni magát a takaróba. (további tippek itt)

Ugráló párna

Hát ez a családnak is jó kis pihihely. De azért első sorban ugrálásra való: ha a gyerek szeret leugrálni a kanapéról, ágyról, imádja a becsapódást akkor ez a megoldás. Nagyon magas és jól ki van tömve, nem lehet megsérülni vele, nem polisztirolgyönggyel, hanem szivaccsal van tömve, strapabíró.

Ülősúly

Ez az iskolai, fejlesztőórák, családi vacsorák, leckeírás végigülését segíti: nyugtat, segít koncentrálni, kis helyen elfér, diszkrét.

Trambulin

Nagyon népszerű eszköz: otthon is jót lehet vele ugrálni. Akkor érdemes, ha a gyerek imád az ágyon pattogni (nálunk az ágy győzött). Amire fontos figyelni, hogy vagy olyat vegyél, amiben van kapaszkodó, vagy olyan helyre tedd, ahol tud kapaszkodni ugrálás közben.

Mászófal, bordásfal

Ezeket otthonra is könnyű beszerelni, felszerelni és a mászás is jól fejleszt, kiváló szenzoros inger. Aki a játszón szeret mászókázni, annak tökéletes.

simplepay_hu_v2 stripe_com paypal